Blog, nyt og video

lørdag 29. maj 2021

Sundhed

Sundhed - om liv og balance på den lange bane

Er der liv i det? Giver det glæde, flyder åndedrættet friere og synker skuldrene ned på plads? Så er jeg overbevist om, at det sundt for dig! I min optik handler sundhed om meget mere end kålhoveder og kildevand, for hvad skal vi med livet, hvis ikke vi kan leve det med glæde og en vis følelse af frihed?

Forstå mig ret, som kostvejleder går jeg selvfølgelig op i, at krop og hjerne behøver næring. Og som fysioterapeut går jeg selvfølgelig op i, at krop og hjerne behøver bevægelse og træning. Kan du, som jeg, fx føle liv og glæde ved at gå en lang tur i skoven, plukke vilde planter til salaten og trække vejret dybt ned i maven, så er det bestemt ”sundt med sundt på”. Men min pointe er, at der er rigtig mange andre veje til at optimere sin sundhed, det handler om, hvad der er liv i for dig, hvad der er det næste realistiske livsglade skridt for dig – og så om at finde ”balance i tingene”, mere om det senere.

Jeg har gennem årene haft min gang hjemme hos mange fysisk og/ eller psykisk sårbare mennesker, som i vores samfund bliver delvist usynlige, fordi de er så dårlige, at de næsten ikke kommer ud. Nogle er ”bare” blevet syge og deres situation kunne dårligt være undgået. Men for rigtig mange mennesker i Danmark gælder det, at de har levet et liv, hvor de kunne have truffet bedre valg og dermed være landet et bedre sted, og mit hjerte bløder for de mennesker – fordi de ikke har haft den nødvendige viden og den nødvendige opbakning til at vælge en livsvej, som gav dem livsglæde, sundhed og frie valg på den lange bane! Jeg har stået mange gange og tænkt ”Hvordan endte du dog her? Hvordan gik det så galt?”.

Jeg brænder for at inspirere, brænder for at flere mennesker kan få den nødvendige indsigt om sig selv og viden om krop, sind og sundhed, så de kan træffe gode valg for sig selv og motivere andre til at gøre det samme. Og dermed tilbage til ”balance i tingene”.

Som akupunktør med baggrund i traditionel kinesisk medicin er jeg meget optaget af balance. Yin og yang er begreber, du måske kender. De handler grundlæggende om balance på alle områder i livet - de gamle kinesiske læger forstod, at vi på alle planer både behøver aktivitet og hvile, og at sundhed og livskvalitet handler om at få energien til at flyde frit uden at overforbruge den. Føler du livsglæde ved en pinsefrokost med øl, snaps og frikadeller med vennerne, så er det sundt for dig og skal nydes i fulde drag. Og samtidigt mærker nu nok på kroppen, at det ikke ville være sund kost til hverdag, der kommer et intuitivt behov for at bevæge sig og lyst til noget lettere kost, som kylling og en grøn salat, måske. For den, der er bare nogenlunde i balance og i kontakt med sig selv, er det muligt at mærke de skiftende behov og handle på dem (hvile efter aktivitet, mad efter faste, selskab efter ensomhed, nærvær efter computerspil osv.). Jo bedre du kender dig selv, des bedre kan du finde balancen i forhold til kost, aktivitet, natteliv, arbejde osv.

Desværre glemmer vi ofte at mærke efter… vi vælger at overhøre kroppens signaler og kommer ud på en glidebane, hvor vi træffer dårlige valg som at springe måltider over, sove for lidt, trøstespise, ryge og drikke for meget, ignorere smerter, isolere eller presse os selv for meget eller nedprioritere frisk luft og motion. En glidebane, som får os til at glemme den nødvendige balance, og så kan vi ikke længere mærke os selv. Dér opstår risikoen for, at de dårlige valg her og nu kan føre til en farlig spiral mod ensomhed, rygerlunger, blodprop, depression, overvægt og de mange andre årsager til, at et ellers godt liv gradvist kan føre til ”usynlighed”, sygdom og social isolation i hjemmet foran tv-serier eller computerspil.

Opgaven for hver enkelt af os er at stoppe op og tage tid til at mærke signalerne fra krop og sind, tage et kig på overspringshandlinger, afhængigheder og undvigemanøvrer i hverdagen – og så spørge os selv; hvad kan jeg ændre på, hvad er det næste realistiske skridt jeg kan tage tilbage mod mere balance, større livsglæde, mere sundhed på den lange bane? Hvert eneste lille skridt kan gøre en forskel og være første trin mod en højere livskvalitet, også i de senere leveår! En rigtig vigtig investering i dig selv og dermed også i dine nærmeste.

Rigtig god fornøjelse med det! Og mangler du hjælp eller inspiration, er du altid velkommen til at give lyd eller komme med til foredrag eller kursus hos NaturSund!